Temaveckor!

Hösten är här!

Från och med vecka 37 13/9

Så kommer vi hålla olika teman i 3 veckor i stöten.

Vinprovningar kommer hållas på torsdagar kl 18, boka din plats via bokabord knappen. (förskottsbetalning tillämpas)

och miniprovningen kommer följa teman.

Först ut!

Let´s talk about Jura

Vecka  37-39 13/9-3/10

Introduktion till Jura 495:- 16/9
”Jura hit, Jura dit och Jura bla bla bla.” Nu har många pratat om detta område och dessa viner ett bra tag, en vintrend som bitit sig fast för att stanna. Men vad är Jura?
I denna introprovning går vi in på området, resan till Frankrikes minsta vindistrikt har gjorts, touchar på de olika vinstilarna och smakar oss igenom trenden som förkortas Jura.
Detta är en introduktion till vin med områdes specifikation, du behöver inga tidigare kunskaper utan bara intresse.
Juras olika stilar 495:- 23/9
Denna provning är för dig som medverkat på introduktion till Jura, har druckit en och en annat vinare från området eller bara är riktigt intresserad av vin.
Vi djupdyker i Juras olika vinstilar, förklarar mer djupgående hur de påverkar vinet, provar vinerna tillsammans med mat och pratar om den fantastiska termen terroir.
”Provning av Jerome Arnouxs viner tillsammans med Pompette” 595:- 30/9
Denna provning djupdyker vi i en producent, vi nördar ner oss i 4 viner från en vinmakare baserad i Jura och lär oss mer om flarrorna tillsammans med Fredrik från vinimportören Pompette.

Andra ut!

Big bold and beautiful
Vecka 40-42 4/10-24/10
Fluffiga vita och större röda
Steg ett i att beställa rätt 7/10 495:-
Har du ingen aning om vad du ska svara när någon frågar dig om du vill ha ett fylligt vin eller ståltankat krispigt? Då är detta provningen du letat efter.
Vi provar igenom fylliga och lätta viner, vita såsom röda för att ge er lite guidelines i självsäkerhet när det är din tur att beställa ett glas vin.
Vi kommer även att prata om hur vinmakaren påverkar vinet innan vi får smaka på juicen. Vi går igenom skillnaderna på gamla och nya fat och tar upp begrepp som malolaktiskjäsning.
Mat ❤ vin = sant?  4/10 495:-
Varför smakar en entrecote med bearnaisesås så gott med vin från Bordeaux, är det endast en myt eller ligger det en sanning i dessa lokala smakkombinationer?
Vi går igenom några av vinets vänner i maten och hur man ska undvika dessa fiender.
Efter denna provning så lämnar du med en och ett annat kort på hur man maxar en middag.
Vintidsmaskinen 21/10 595:
En provning där vi nördar ner oss!
Varm årgång hit, frost dit och andra väderfenomen som sommelier slänger med. Men hur påverkar de faktorerna det faktiska vinet?
Vi går igenom olika element som influerar vinets karaktär, stil och kanske pris. Det  provas 1 rödvin från 2 olika årgångar och 1 vitt vin från 2 olika årgångar.

Tredje ut!

it´s all Natural
Vecka 43-45 25/10-14/11
Plockar fram viner på roliga druvsorter, grumligt orange
Orange Orange Orange 28/10 495:-
Skalmaceration, orange, amphora och vin som påminner om årstaviken…
Denna provning går vi igenom trenden med orange vin där vi förklarar hur de blir orange, de olika stilarna och varför de smakar olika beroende på druva och stil.
Har du aldrig provat orange vin, känner du någon som aldrig druckit orange eller är du besatt av skalmacererade vita? Då är detta provningen for you!
Naturligt ett globalt fenomen 4/11 495 :-
En sak är säker och det är att vi är mitt i en naturvinsvåg, den kom för 10+ år sedan och är här för att stanna. Men vi surfar inte bara på naturvinsbarer i Paris med olika Europeiska viner, den är utspridd över hela vinvärlden och är här för att stanna.
Under denna provning sätter vi fokus på ”nya världen”. Hur utvecklas naturvinrörelsen globalt och vad kan man  se för nya trender? Vi testar viner från Australien, Sydafrika, Sydamerika, Östeuropa och har en göttig tid!
Naturvin-ordboks-djungeln 11/11 495:-
Det finns en skola som säger att alla naturviner är defekta, även många som säger att de inte gillar naturvin och sen de som aldrig testat pga rädsla.
Och inget av ovan är konstigt, naturvinskompisarna är lite av en sekt som gärnar pratar esperanto och gör det svårt för utomstående att förstå.
Därför introducerar vi en provning som ska öppna dörrar. Vi pratar om termer som Mus, oxidation och andra ”defekter”.
Vi går igenom de olika fällorna som finns med naturvin och varför vissa bönder väljer att använda vissa tillsatser medan andra inte gör de.
Vi diskuterar rätt, fel eller gråskaligt och bidrar med ett lexikon som hjälper på vägen – tillsammans med lite goa naturviner såklart!

Fjärde ut!

Pinot noir & Gamay
Vecka 46-48 15/11-5/12
tungviktar producenter och de mera anonyma
Pinot all over the world 18/11 495:-
Druvan som är mångas första kärlek, druvan som kan vara plånboken bästa kompis men också kan bidra till skuldsanering. Pinot ”the one and only” noir!
Vi tar oss en resa runt världen och upptäcker att Pinot Noir är en druva som odlas globalt, vi diskutera förutsättningar för att odla denna svårtolkade druva och provar oss igenom 3 olika flarror, från 3 olika länder och 3 olika producenter.
Gamay den missförstådda druvan 25/11 495:-
Man kan inte prata om naturvin utan att prata om denna druva, druvan som är urmodern till juceigt vin och druvan som gör att systembolagets hemsida crashar på tisdagar. Beaujolais beautiful queen; Gamay!
Gamay klassas som Pinot Noirs fattigare syskon och ansågs vara skit en gång i tiden men vi vill uppvisa att druvan har så mycket mer att ge! Gamay är inte bara juceiga, spritsiga Beaujolaiser utan odlas på flera ställen och inte bara är en jippodruva.
Gamay är lika mycket Beyoncé som Pinot Noir!
Bourgogne hiddens gem 2/12 595:-
De 2 tidigare provningarna har vi göttat oss i Bourgognes röda druvor och nu rundar vi av med att njuta av området som helthets koncept.
Många pratar idag om att Bourgogne har blivit för dyrt och man minns tillbaka till den tiden när alla hade råd att dricka Bourgogne. I denna provningar lyfter vi blicken och letar upp de mer bortglömda byarna och visar att Bourgogne kan visst vara prisvärt och intressant.

Femte och sista ut för året!

Tryffeltime
Inte bara Barolo men nästan
Vecka 49-51
Tryffelns vita vänner 9/12 495:-
Tryffel, den där hatälskade svampen som gör vissa lyriska och andra livrädda. Tryffel och vin i kombination kan ge folk en upplevelse de sent kommer att glömma och det behöver inte vara positiva minnen.
Denna provning testar vi 4 olika vita viner tillsammans med tryffel, vi pratar om hur  man parar mat med vin och bevisar att barolo inte är tryffeln enda bästa vän!
Tryffels röda kompisar som inte är från Piemonte 16/12 495:-
Denna provning är för dig som djupdyka mer i vinet och tyffelns romans. Kanske är du inget vitvins-fan eller kanske så var du på vitvins-provningen och vill lära dig mer!
Vi fokuserar på hur man parar rött med mat, dos and don’t och provar andra rödvinshjältar som matchar med tryffel på tinder!
Piemonte 23/12 695:-
Nu djupdyker vi i vad som anses vara en av parningarnas parningar, piemonte och tryffel!
Tillsammans med Savino provar vi igenom 4 stycken viner från en producent, djupdyker i vinerna och upplever själva varför vinerna från detta område och tryffel tycker om varandra så otroligt mycket!