Temaveckor

Temaveckor

Vi håller olika teman i 3 veckor i stöten.

Vinprovningar kommer hållas på torsdagar kl 18, boka din plats via bokabord knappen. (förskottsbetalning tillämpas) Provningarna går att boka i 2 månader i förväg.

och miniprovningen kommer följa teman.

Fjärde ut!

Pinot noir & Gamay
Vecka 46-48 15/11-5/12
tungviktar producenter och de mera anonyma
Pinot all over the world 18/11 495:-
Druvan som är mångas första kärlek, druvan som kan vara plånboken bästa kompis men också kan bidra till skuldsanering. Pinot ”the one and only” noir!
Vi tar oss en resa runt världen och upptäcker att Pinot Noir är en druva som odlas globalt, vi diskutera förutsättningar för att odla denna svårtolkade druva och provar oss igenom 3 olika flarror, från 3 olika länder och 3 olika producenter.
Gamay den missförstådda druvan 25/11 495:-
Man kan inte prata om naturvin utan att prata om denna druva, druvan som är urmodern till juceigt vin och druvan som gör att systembolagets hemsida crashar på tisdagar. Beaujolais beautiful queen; Gamay!
Gamay klassas som Pinot Noirs fattigare syskon och ansågs vara skit en gång i tiden men vi vill uppvisa att druvan har så mycket mer att ge! Gamay är inte bara juceiga, spritsiga Beaujolaiser utan odlas på flera ställen och inte bara är en jippodruva. Bli guidad av Helena Marstrander från Winetrade!
Gamay är lika mycket Beyoncé som Pinot Noir!
Bourgogne hiddens gem 2/12 595:-
De 2 tidigare provningarna har vi göttat oss i Bourgognes röda druvor och nu rundar vi av med att njuta av området som helthets koncept.
Många pratar idag om att Bourgogne har blivit för dyrt och man minns tillbaka till den tiden när alla hade råd att dricka Bourgogne. I denna provningar lyfter vi blicken och letar upp de mer bortglömda byarna och visar att Bourgogne kan visst vara prisvärt och intressant.

Femte och sista ut för året!

Tryffeltime
Inte bara Barolo men nästan
Vecka 49-51
Tryffelns vita vänner 9/12 495:-
Tryffel, den där hatälskade svampen som gör vissa lyriska och andra livrädda. Tryffel och vin i kombination kan ge folk en upplevelse de sent kommer att glömma och det behöver inte vara positiva minnen.
Denna provning testar vi 4 olika vita viner tillsammans med tryffel, vi pratar om hur  man parar mat med vin och bevisar att barolo inte är tryffeln enda bästa vän!
Tryffels röda kompisar som inte är från Piemonte 16/12 495:-
Denna provning är för dig som djupdyka mer i vinet och tyffelns romans. Kanske är du inget vitvins-fan eller kanske så var du på vitvins-provningen och vill lära dig mer!
Vi fokuserar på hur man parar rött med mat, dos and don’t och provar andra rödvinshjältar som matchar med tryffel på tinder!
Piemonte 22/12 695:-
Nu djupdyker vi i vad som anses vara en av parningarnas parningar, piemonte och tryffel!
Tillsammans med Savino provar vi igenom 4 stycken viner från en producent, djupdyker i vinerna och upplever själva varför vinerna från detta område och tryffel tycker om varandra så otroligt mycket!

Januari 2022! Vecka 2-4

10 Jan-30 Jan, Gamla nya Europa

3 provningar där vi djupdyker i de vinländer som tillhör gamla världen men definieras som nya Europa.

V2 13/1 Georgiska viner 495:-

En provning där vi utforskar ett av vinets ursprungsländer, Georgiens stilar, deras amforafat och orangeviner.

V3 20/1 Långa landet Sverige med Dryckesbutiken 495:-

Vad görs det för vin i Sverige? Är det något att ha? Kommer Sverige att bli ett ledande vinland? Tillsammans utforskar vi den svenska vinutvecklingen via Arilds vingård på Möllehalvön och Dryckesbutiken.

V4 27/1 en provning med Wine Waves 495:-

En provning med kul från Wine Waves! Med fokus på Europas mindre kända vinländer har Pontus och Wine Waves tagit Sverige med storm. Vad det blir för viner avslöjar vi inte nu men kanske något från Serbien, Slovenien, Turkiet eller Ungern – det återstår att se men gott blir det hur som!

Vecka 5-7,  31 Jan- 20 Feb, Southern Hemisphre

3 provningar där vi provar vin från länder söder om ekvatorn

V5 3/2 Det nya Sydamerika 495:-

Länder i Sydamerika har en lång vinkultur, de besitter otroliga landskap och även otroliga viner. Vi testar en ny våg av vinmakare som jobbar mer naturligt på gamla inhemska druvor.

V6 10/2 Syrah vs. Shiraz 495:-

Samma druva men 2 olika namn och uttryck, Australien och Sydafrikas kända babe. Hur skiljer de sig åt och vad kommer du att köpa på Systembolaget efter denna provning

 

V7 17/2 Sydafrikas nya vinmakare tillsammans med Winerebels 495:-

Ludde och Winerebels lär oss mer om Sydafrikas nya vinmakare, glöm rökiga Stellenboschare och syltiga Shiraz. Nu ska vi prova ofiltrerat, funky och friskt från Sydafrika!

Vecka 8-10, 21 feb-13mars Upptäck nya Spanien

3 provningar med fokus på Spanien

V8 24/2 Charterresan 495:-

Nu åker vi till Spaniens soliga charterdestinationer och provar vin från ställen så som Kanarieöarna och Mallis.

V9 3/3 Vino blanco 495:-

Giro de Espana, vi åker runt landet och upptäcker Spaniens vita guldkorn. Kanske lite vit Rioja, något med lite sälta från Jerez eller varför inte Xarello från Penedes.

V10 10/3 Sherryns återkomst 495:-

Sherryn har sitt sina bättre dagar, men en revolution pågår just nu. Simon från Terroir kommer att guida oss genom Sherry 2.0 – nya stilar och uttryck. Anmäl gärna om ni är vegetarianer då vi kommer att servera chark till provningen.

Vecka 11-13, 14 mars- 3 april We all love bubbels!

3 provningar där vi provar all sorts bubbel!

V11 17/3 Petnat vad är det? 495:-

Vad är petnat och hur smakar det? Detta bubbliga fenomen som kom från ingenstans och är här för att stanna.

V12 24/3 Frizzante é Spumante 495:-

Denna provning ska vi prova igenom Italiens bubbliga vinstilar. Vi laborerar med Franciacorta, Lambrusco, Moscato d’Asti och Prosecco. Que Bella!

V13 31/3 Cremant VS Champagne 595:-

Ni som gäster kommer att bli guidade i hur man gör cremant och champagne, en crash course i hur man provar vin och sedan bli ”blindad” på 4 glas bubbel. Kommer du att klara det?

Vecka 14-16, 4 april- 24 april Tyskland och Österrike

3 provningar med vin från predikatländerna

V14 7/4 Tyskt VS österrikisk Riesling 595:-

”oh nej, inte Riesling. Det är för sött” Ett uttryck man ofta får höra. Nu ska vi prova igenom Rieslings olika uttryck, prädikat och stilar från 2 olika länder. Hur är det möjligt att en och samma druva kan smaka så olika!

V15 14/4 Burgunder und so weiter 495:-

Mycket viner i Tyskland och Österrike heter något i form av blablaburgunder, vad betyder det och vad är det för viner? En provning där vi lär oss mer om Tyskland och Österrike som vinländer.

V16 21 /4 Rotwein 495:-

Denna provning kastar vi alla vita druvor bakom oss, pratar och provar druvor så som Dornfelder, Spätburgunder och Zweigelt.

Vecka 17-19, 25 april-15 maj Summer vibes

Våren är här! vi provar somliga viner i 3 olika provningar

V17 28/4 Kust till Kust 495:-

Viner från somriga kuststäder betyder krispigt somrigt vitt. Tänk Muscadet, Albarino och solglasögon.

V18 5/5 Balkongvin 495:-

Afterwork, after beach eller bara en varm sommardag. Vad dricker man då? Vi väljer ut 4 viner som vi tycker passar dessa tillfällen. Tänk kalla röda, låg alkoholhaltiga och lättdrucket.

V19 12/5 Grillviner tillsammans med Johan Lidby Vinhandel 495:-

Sommaren är snart här och då kommer alla tidningars grillvinstips, på denna provning får ni våra. Vad dricker man till grillade skaldjur? Till grillade grönsaker eller kanske flintastek?

Vecka 20-22, 16 Maj- 5 Juni Ohhh so Juciy!

Vi älskar josiga viner när värmen är här! prova olika rosé, eller varför inte goda cider/fruktviner

V20 19/5 Naturligt josigt med Byracka 495:-

Uttrycket josigt hörs hela tiden, vad är det? Ledtråd, lättdruckna vita. Vi benar ur begreppet och provar röda lätta naturliga viner med våra vänner från vinlevenrantören Byracka.

V21 26/5 Fyra nyanser av rosa 495:-

En provning som går från ljus till mörk rose, på vägen lär vi oss om hur man gör rose och vinets hype. Hur sjukt är det inte att typ ingen dricker rose på vintern?

V22 2/6 Juicy fruit 495:-

Nu blir det josigt frukt på riktigt, det kommer att provas cider/fruktvin från våra vännner runt om i Sverige. Plommonpetnat, äppelvin och päroncider är exempel på vad som kan ploppa upp.